O VAŠEM KAMADO ROŠTILJU
Arheolozi su otkrili velike glinene posude koje datiraju od pre oko 4000 godina, za koje su smatrali da su raniji tipovi keramičkog roštilja Kamado. Od tada se on razvijao na mnogo načina: poklopac koji može da se pomeri, dodata su vrata za protok vazduha radi bolje kontrole toplote, i prešlo se sa drveta na ugalj kao primarno gorivo. U Japanu, Mušikamado je bio okrugli glineni lonac sa poklopcem koji se mogao skidati, a dizajniran je za kuvanje pirinča na pari. Kamado je, zapravo, japanska reč za "ognjište" ili "prostor za kuvanje". Amerikanci su prihvatili taj naziv i sada je postao opšti pojam za ovaj stil keramičkih roštilja.
Kamado roštilji su izuzetno prilagodljivi različitim stilovima kuvanja. Ne samo da se mogu koristiti za grilovanje i dimljenje, već se na njima bez napora mogu peći i pice, hlebovi, pite i kolačići. Zbog svojih izuzetnih svojstava zadržavanja toplote, visoke temperature se mogu postići i održavati preciznom kontrolom protoka vazduha kroz gornji i donji otvor. Visoke temperature su idealne za brzo pripremanje burgera i kobasica, dok su niže temperature pogodne za pripremu većih komada mesa sa kostima duži vremenski period.
Poznato je da različite vrste drva proizvode različite arome i intenzitete ukusa. Snažnije ukuse omogućiće vam, na primer, orah, a blaže postiže drvo trešnje. Probajte da dodate neke komade drveta hrasta, ili kombinujte drva različitih aroma kako biste svoje meso učinili mnogo ukusnijim.